Thursday

Syabas Anak Muda!!


Saya selitkan satu kisah. Saya tak pasti kisah ni betul atau tak. Mungkin juga ia direka untuk menimbulkan rasis. Tapi dari satu segi sebagai Umat ISLAM harus berfikir. 
 
 Saya ingin berkongsi cerita in dengan anda semua mengenai sikap segelintir orang Melayu kita atau lebih tepat lagi orang Islam di Malaysia

Kejadian benar ini berlaku di Carrefour Wangsa Maju beberapa hari lepas. Seorang pemuda Islam yang berkerja sebagai 'cashier' di pasaraya tersebut telah menumbuk seorang lelaki cina. Ini berlaku kerana ketika pemuda cina tersebut sedang membayar harga barangan, pemuda Melayu ini telah menegur pemuda Cina ini mengenai gambar baju yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Gambar itu ialah seekor babi yang sedang memakai serban di samping seekor anjing yang memakai tudung lambang agama Islam. pemuda Melayu itu bertanya gambar apakah yang sedang di pakai oleh pemuda cina tersebut. Dengan rasa bangga dan tidak bersalah, pemuda Cina itu terus menjawab sambil menunjuk ke arah gambar bajunya dengan mengatakan babi yang memakai serban itu ialah Muhammad dan anjing yang memakai tudung itu ialah Khadijah Mendengar jawapan lelaki tersebut, pemuda Melayu ini dengan tidak disangka2, menumbuk muka si Cina tersebut.

Huru hara lah suasana di carrefour itu. Kemudian pemuda Cina itu memaki hamun lalu datanglah Manager Carrefour yang juga beragama Islam lalu memecat lelaki Melayu tadi.. Apa yang di lakukan oleh Manager Carrefour tadi adalah sa tu etika yang patut di contohi kerana, menumbuk org sesuka hati memanglah salah...Tapi malangnya, Manager tersebut bukan hanya memecat pemuda Melayu tadi yang sedang mempertahankan akidah agama Islam, tetapi turut memaki hamun pemuda Melayu itu dengan kata2 kesat. Pemuda Melayu ini pulang dengan keadaan hampa. Bukan kerana di pecat, tetapi turut di maki hamun oleh saudara seislam yang di sangkanya akan turut manjaga maruah orang Islam selepas dihina oleh laki Cina tadi. Sekarang ni pemuda Melayu ni sedang menunggu untuk disaman oleh Cina tersebut. Beliau bukan takut malah tidak sabar2 untuk menunggu disaman oleh Cina tersebut kerana beliau ada alasan yang kukuh kerana bertindak demikian.

Pengajarannya, sikap pemuda Melayu tadi memang patut di contohi kerana ingin menegakkan agama Islam. Pada anda, berhati2 la..kerana saya percaya, tshirt yang di pakai oleh Cina tadi adalah salah satu strategi orang2 kafir untuk menjatuhkan maruah Islam.
 
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Ada orang hebat di dunia tapi tak hebat dilangit, ada orang hebat dilangit tapi lansung tak hebat di dunia. Islam tak rasis, yang merasiskan ia apabila ada segelintir yang tidak faham. Jadi muncul prejudis dan salah sangka bagi orang bukan islam. KITA ADALAH MALAYSIA. Tak dapat diubah kita WAJIB cuba hidup dengan rukun dan bersama-sama. Ia kenyataan yang tak boleh diubah. Tak boleh timbulkan isu rasis kerana islam tidak rasis. Seorang Penyair Cina Malaysia pernah berkata. Sudah 50 tahun lebih Malaysia merdeka tapi orang melayu masih gagal menunjukkan dan mengajar islam yang sebenar kepada kaum cina dan india (kerana tanggungjawab dan amanah dimana diakhirat kelak kita akan ditanya, ada ke kita cakap tentang islam kepada kafir) .  
 
Dari tinta Bob Lukman:  "Rasis adalah makanan orang jahil, mereka tidak yakin dengan keadilan Allah kepada manusia, Allah menjamin rezeki setiap manusia kerana DIAlah yang menguasai alam ini, setiap bumi adalah untuk semua manusia dan kaum, setiap manusia tanpa mengira kaum wajib mendapat hak mereka darihal keadilan insan. Hanya masyarakat jahiliyyah sahaja yang MEMULIAKAN RASIS. Ketahuilah bahawa islam MENOLAKNYA DENGAN KERAS."
 
Tapi bila kita diasak dengan hinaan, seperti penggunaan nama Allah, atau hal sebegini, kita perlu kuat untuk mempertahankan apa yang benar dalam agama kita. Jangan berkompromi. Contohnya penggunaan nama Allah. Kita percaya Allah itu esa, tapi pihak lain pula percaya allah itu bapa tuhan dll. Ini adalah menyeleweng. Jika pihak tertentu merasakan hal itu tidak ada apa dan boleh diterima, mungkin memberi kesan kepada akidah. Syabas lelaki tu. semoga dia mendapat rahmat. Amin. 
KITA BUKAN ORANG BARAT ATAU TIMUR TAPI KITA ORANG ISLAM!!!! Apa guna kita MELAYU, CINA, INDIA, dll jika islam hanya pada nama sahaja. Jangan mencaci agama lain kerana kita akan dicaci dengan lebih teruk lagi. 

Dan janganlah kamu semua mencaci dan mencela tuhan-tuhan yang diseru selain daripada Allah. (Surah al-Anaam:108). 
 
Serulah ke jalan Tuhanmu dengan hikmah, nasihat yang baik dan
berdialog dengan mereka dengan cara yang lebih baik. (Surah an-Nahl:125). 

Kalau sudi Sila panjangkan bacaan ke link Umat Islam ditegah hina agama lain

Bila kita berdepan dengan sesuatu yang begini, terangkan dengan baik. Tapi saya tahu, jika saya pun akan membuak-buak marah saya . Apapun pertahankan akidah dan rasa sayang kita terhadap agama. Jika kita tak pandai dakwah kita boleh berakhlak dengan baik. Guna kata-kata baik, bermuamalat dengan baik. Semoga dengan kebaikkan ia kembali memberi pandangan baik kepada orang bukan islam. Semoga Allah memberi pentunjuk dan hidayah supaya islam kembali cemerlang.

No comments:

Post a Comment