Tuesday

Assalamualaikum..

Assalamualaikum semua.. alhamdulillah hari ni dapat juga mencoret sepatah dua(sebenarnya banyak patah) dalam blog yang kerdil ni.. Apa khabar semua?? semoga semua sahabat berada dalam lindungan allah selalu..Maaflah sebab sudah jarang BW dan baca blog kalian..Masa sungguh tidak mengizinkan..Hari ni pun curi2 tulis untuk tanya khabar dan cerita sedikit2 hal hidup..:) Rindu juga bila tak menjengah blog kawan2 semua..

Alhamdulillah, perkembangan Umar kembali positif..Dah tak tergagap2..macam biasa banyak cakap dan gagap dah hilang..Lega..Mungkin saya kurang beri perhatian pada Umar kot sampai dia berasa stress lalu gagap..satu kemungkinan...! Cakap pasal Umar, teringat dia selalu puji saya cantik..terkesima juga dibuatnya sebab saya selalu merasakan saya tidak cantik malah tak suka nak buat diri bg jadi cantik2..maksudnya bersolek..sebab nanti rasa malu sangat dan menipu pun ada..saya keluar rumah tak pernah berbedak ataupun berlipstik..masa nikah dulu lagi teruk...cuma pakai bedak dan lipstik pastu boh sikit celak..punyalah malu nak solek...bila umar puji cantik selalu fikir kat mana yang cantik tu..?? :)minta2 dia rasa ummi cantik sebab sabar dan sayang ummi pada dia..:)

Ammar pula makin cerdik..dia pun dah mula bercakap..cumanya tidak lancar dan perkataan bayinya masih banyak..Jika dia bercakap atau beleter yang faham cuma 3 4 patah tapi yang lain dia bantai bahasa babynya..Kadang bila kita panggil dia buat macam taktahu/tak faham saja tapi jika disuruh apa2 faham pula dia..minta2 2/3 bulan lagi boleh la dia bercakap terus..Seingat2 saya Umar dulu pun dalam 2 tahun setengah bru cakap lancar....cepatnya anak-anak membesar.Sekarang feveret movie dia adalah the lorax..kalau tak umi pun naik bosan bila asik ulang upin ipin dan boboiboy.. mujur gak takda tv..tengoklah apa yang ada..:)

Baby pula..insyaallah bakal diberi nama Ahmad Fathi...sempena nama kawan suami dan nama ulama fathi yakan..insyaallah, mudah mudahan baby akan lahir dengan selamat dan sempurna dan minta2 bolehlah bersalin normal..previous delivery, anak2 besar2 belaka. jadi bakal ahmad fathi ni ada potensi kot nak jadi 4kg..huhu..masa bersalin Ammar paed pernah cakap.."you berani berani bersalin normal..no 3 confirm c-section)..haha..insyaallah tak kot..saya pernah baca mind set dan fikiran ibu pun jadi salah satu faktor besar membolehkan kita bersalin normal..huhu..insyaallah Ni dah masuk 23 weeks..semalam baru confirm due date 18/2/2013..padan muka lambat tau due sebab lambat sangat pi buat checkup..minggu 18 bru pi buat..siab baiklah takda masalah dan doktor dan nurse tak marah..:) tapi pregnant kali ni bacaan gula dah borderline..lepas minum, bacaan jadi 7.0..pregnancy sebelum2 ni takdala naik sampai 7 dalam 4-5 saja..terpaksa buat lagi mgtt masa week 28....

Saya pula alhamdulillah dapat juga jadi pensyarah sambilan..takpalah sambil2 pun yang penting pengalaman..dan udah sambung phd...taktaule apa yang bakal datang..minta2 semuanya lancar..Mengaji tak abih2..hihi..terus teringat pesan tokguru saya, ciknan..ada orang capai cita2nya dengan laluan susah dan ada yang senang..Apa yang membezakan kedua-duanya ialah pengalaman...

Pasni dia dah nak balik penang..taktau la bila boleh jumpa2 dan sembang2 banyak benda..balik utara la kot baru dapat singgah BM jumpa..Mudah mudahan dia terus sukses dalam apa pun yang dia lakukan..

Kan dah cakap ni banyak patah...May allah bless all of you..Salam sayang..jumpa lagi di lain tulisan..:)

Rulza

Monday

Umar Suddenly Stuttering...

Assalamualaikum semua..
lamanya tak tulis apa-apa kat sini...

Asik tak sempat pula...selalunya dulu sempat ke tak sempat ke mesti tulis...

Tapi hari ni tetiba saja nak tulis, sebab hati cam sedih pula...teringat Ahmad Umar yang dulu dia boleh cakap lancar..tapi tetiba je jadi gagap..

Actually, sebenarnya Gagap tu perkara biasa bila saya search kat internet...seringkali belaku untuk katak-kanak yang seumur dengan Umar..Fenomena ni disebabkan oleh "the brain working faster than the mouth..

Tapi saya kesian sangat bila umar start gagap..selalunya bila nak sebut Ummi atau Ayah...dia akan sebut U u u u u u atau A a a a a a...kalau susah sangat dia akan tutup mulutnya dengan tapak tangan..Kadang-kadang dia gigit penumbuknya sambil cakap tergagap-gagap...

Itu lah yang kesiann...Dah sebulan dah dia gagap..sejak raya hari tu..

Selain sebab brain working tu ada satu lagi condition yang menyebabkan dia gagap..Mungkin disebabkan stress..tapi saya pun tak tau apa yang menyebabkan dia stress..Sedih pula bila mengenangkan...

Harapnya gagap umar taklah sampai lama-lama..Minta-minta sekejap saja.....

Friday

Salam Aidil Fitri

Assalamualaikum semua

Masyaallah, dah lambat sangat rasanya nak mengucapkan salam aidilfitri..hihi
Lamanya tan menulis di sini. Bukannya sibuk dengan kerja tapi sibuk dengan keluarga. Huhu...Mood bekerja masih di tahap yang teruk..:p

Malas juga nak masuk office setelah 2 sahabat yang sama duduk disini diambil illahi 2 sept yang lalu..Paskitanian dan Indonesian friends pun lom balik lagi..rasa akward...!!!??? huh...

Apa khabar semua? Harapnya kawan-kawan semua dalam kesihatan dan keadaan yang baik-baik dan gembira. Semoga Allah melindungi dan merahmati semuanya..

Tak sempat nak cerita banyak-banyak..Cumanya saya doakan semua orang baik lawan atau kawan yang mengenal saya di dunia ini diberi kebaikkan yang banyak dari Allah yang maha penyayang..

Semoga ceria-ceria!!!


Salam sayang kerana Allah
Rulza

Wednesday

Bolehkah diriku berpaling

Bagaimana diriku boleh berpaling dari menatap setiap kisah??
Bagaimana diriku boleh membantu setiap diri mereka dengan kekurangan diriku yang banyak??

Dalam hatiku bagaikan ada duri yang menikam tapi bagaimana boleh aku berpaling dari setiap kisah..

Allah yang maha banyak rencananya.
Allah yang maha tahu setiap sebab
Allah yang maha punya alasannya yang kukuh
pada setiap rencananya..

Satu persatu kisah hadir membuatkan hatiku bagaikan penuh duri.
Menikam hati kerana aku tak punya kapasiti besar untuk melakukan sesuatu yang besar
Aku hanya mampu hulurkan doa atau barang seringgit dua...


Bolehkah aku berpaling??
Bolehkan aku tidak ambil peduli?
Masakan Boleh kerana mereka adalah saudara ku yang beragama islam...dan kisah mereka, aku adalah manusia yang perlu tahu dan melunaskan erti syukur..

Apakah nasib anak-anak yang dihalau di rawang kini?
Apakah yang allah rencanakan untuk angah yang sedang sakit kini
Apakah yang harus kucakap bila melihat anak-anak yang banyak sakitnya kronik??
Apakah yang harus ku fikirkan bila ada anak ditinggalkan yatim piatu??
Apakah nasib rakyat rohingya, syria, palestin dan semua umat islam diseluruh dunia...

Dan Apakah aku boleh berpaling untuk menenangkan hati ni

dan tidak masuk campur supaya diriku tidak disapa perasan negatif atau sedih..
mana mungkin???


Friday

Merasmikan Oven.Syukur dapat Rasa Makanan Yang Sedap


Dah rasmi dah oven yang baru dibeli tu..Alhamdulillah dapatle buat pizza april style ni... Dalam rumah ni, makanan yang sebegini sudah dikira mewah..Bila hendak makan takkan tak terlintas tubuh tanpa isi daging sebab kebuluran dan kemarau di Somalia
Aduhai..Kadang-kadang serba salah nak makan sedap..
Tapi itulah nikmat Allah
Terima kasih Allah sebab beri kami sekeluarga merasa makan yang sedap..


 


 Ini pula garlic bread..guna roti perancis jenama daily. Bila dibakar dan disapu dengan adunan marjerin,bawang putih dan daun sup..sedap abang kata..Sebenarnya banyak yang dah dimakan. Gambar diambil masa dan separuh jalan berbuka..Abang kata kalau beli dikedai sebanyak yang kita buat malam ni tentu lebih mahal...

Selalu pesan dengan anak-anak...jangan lupa syukur pada allah..Umar dan Ammar tau tak, bahawa ada orang di dunia ni tak pernah merasa pun apa yang kita makan..mereka nak tapi tak dapat pun..jangan membazir2



Ini sup berkrim...Memang selalu buat sebelum ni..

Asasnya saya guna marjerin, tepung gandung, susu sejat, ayam dan kentang..semalam tambah kentang dan daun saderi..Hirup panas-panas melegakan mulut yang berasa besi, tekak yang masam dan loya serta  perut yang sentiasa ada angin dan sebu ni...

Alhamdulillah...

Bila berbuka jangan lupa doakan umat islam di rohingya, syria, palestin, di somalia dan merata-merata dimana umat islam ditindas..
Kita mohon agar allah beri keampunan, hidayah dan jalan keluar dari ujian2..
insyaallah amin...


Thursday

Terima Kasih Abang..Yeay dapat Oven ngan Mixer!!

Alhamdulillah tahun ini rezeki wang tak pernah kesempitan walaupun biasalah dihujung-hujung bulan tu duit tinggal sikit-sikit. Kadang-kadang sampai satu sen pun takda ditangan walaupun seminggu lagi baru nak gaji. Tapi alhamdulillah Allah pasti beri selepas duit habis  dengan rezeki yang tak disangka-sangka.

Dulu masa awal-awal berdepan dengan situasi takda duit  ada gak risau dalam hati tapi tak sampai menggelabah. Bila kita melalui dan belajar dari apa yang berlaku, Alhamdulillah sekarang bila habis duit kami yakin allah pasti beri rezeki lagi. Insyaallah sebab allah itu adalah apa yang kamu bayangkan.(tak ingat sapa cakap ni)...

Tahun ni dapat pulak bonus raya kan. Alhamdulillah rezeki allah. Kerajaan menunjukkan kemampuannya dan nyata mereka prihatin dengan kesusahan rakyat. Ya lakan kalau macam saya yang tak stabil lagi pekerjaannya ni memangla harap2 juga..dah 2 3 tahun tak beli baju raya. Tapi tahun ni pun tak beli jugak kot sebab nak jimat..huhu..pakai apa yang ada..kalau nak beli pun kat suami lah kot sebab dia asik pakai baju raya  2 3 tahun lepas..saya ada gak mertua siapkan baju dr kain kain lama saya yang dah lama tak bersentuh..

Alhamdulillah juga tahun ni abang dapat Anugerah Khidmat Cemerlang. Dapatlah duit lagik. Masa SKT dulu memang ketua jabatan dia rekemenkan untuk AKC tu. Alhamdulillah memang ia adalah rezeki yang tak disangka-sangka. Ada satu kisah yang saya rasa adakalanya sikap suami tu betul. Bukan apa, saya ni memang jenis kuat melawan kot..Yala kalau orang tu salah atau menyalahkan saya, saya memang menjawab. Tak kiralah bos ke apa..Menjawab jugalah untuk backing diri. Tapi baru-baru ni Big boss abg panggil..bukan ketua jabatan tapi ni yang head office tu. Kebetulan ada silap apa ntah abang mengaku gak kesalahan orang yang dipanggil sebelum ni sebab tak mahu panjangkan keadaan sebab orang tu dah kena panggil dan dah kena sebelum ni. Tapi bila dijawab begitu big boss ni cakap.."saya bagi awak AKC pun sebab tanda minta maaf sebab TUDUH awak MENCURI dulu"..Suami cakap dia diamkan saja sebab dia tahu ketua jabatan yang shorkan dan dia lebih banyak/mostly bekerja dibawah ketua jabatan. Abang diamkan saja dan malas menjawab sebab semua dah kenal benar sikap boss.

Kadang-kadang bila berdepan dengan orang yang begitu, diam dan ya kan saja lebih baik..Biarkan dia menang untuk menang..Prof muhaya pesan jangan pentingkan penilaian orang tapi selalu fikir apa perkara baik dan berfaedah yang kita boleh beri hari ni..

Alhamdulillah, mulanya saya minta oven kecik je..yang reganya cuma 69 je..sekali oven tu last stock kemudian rosak pulak..ish ish..jadi abang kata takpalah ambil yang besar sikitlah sebab yang harga bawah 100 semua habis..mulanya macam taknak beli sebab lebih 100..Suami selalu cakap saya ni tak munasabah..nak barang yang murah-murah..contohnya kalau cari baju, ada tak yang 5 ringgit..kalau cari baju anak anak ada tak yang 2 ringgit. Abang kata takde dah orang nak jual semurah tu..Nak murah tapi tak munasabah abang kata..

Abang kata belilah oven yang 149 tu..takpalah..di belikan juga dan tambah mixer supaya saya tak susah lagi untuk buat mayonis dan kek..Hihi best..Terima kasih abang..Dah lama tak beli apa-apa perkakasan lektrik kat rumah..TV pun belum berganti..Terima kasih sangat-sangat abang sebab belanja ayang..pasni boleh la buat roti, piza, kek..seronoknya buat sendiri..puas beri anak dan suami makan. Sebab bila buat sendiri kita boleh pilih dan yakin apa barang yang kita guna..seronok kan..



Monday

Solehnya!!!

Assalamualaikum semua sahabat yang disayangi kerana allah..:)

Selamat berpuasa semua. Semoga tahun ni, kita dapat jadikan ramadhan ini, ramdahan untuk buat transformasi diri untuk jadi ibu, wanita dan anak yang solehah. Kita buat semuanya dengan betul..Tutup aurat dengan betul. ibadah dengan betul, bak kata biarlah menjadi serba serbi betul..

Mudah-mudahan kita semua dapat berpuasa dengan seronok-seronok, sihat dan paling penting kita keluar dari ramdahan ini dengan mendapat keampuanan dari allah. Disitulah hari raya akan bermakna, bukan bermakna dengan salinan pakaian baru, langsir, cat rumah dan keduniaan semata-mata..

Dr muhaya kata hari raya ni jika kita beli 8 pasang baju tak seronok sebenarnya..tapi cuba kita pakai 2 pasang saja dan 6 lagi beri pada orang, ituah keseronokkan sebenar..ada nikmat disitu

Ooo, raya lambat lagi...Jomlah kita tambah2 ibadah dulu..

Alhamdulillah tahun ni puasa dia awal trimester pertama takda apa yang bermasalah. Alhamdulillah juga saya kalau mengandung tidak ada masalah yang berat dan memberatkan..loya-loya tu biasalah..tapi saya akan lawan..kalau tak jenuhlah tak dapat masak..selalunya mula-mula saja bila nak masak tu loya..cam tak lalu nak makan dan bau..tapi bila dah masuk mulut ok saja..Alhamdulillah.

Sempena ini juga saya mohon maaf pada sahabat-sahabat semua pada apa-apa perbuatan yang melukakan hati. Mudah-mudahan kita masuk ke dalam ramdahan dengan dosa dengan orang kita dah minta maaf...Tak seronoklah tunggu raya kan..sebab bulan ramdahan ni kan bulan ibadah..tak best kalau kita masih banyak dosa dengan manusia....

Seperti tahun-tahun sebelumnya juadah berbuka, saya pasti akan masak sendiri. Jarang yang amat nak beli di kedai atau bazar..Adapun mungkin air kotak atau air tebu..Dalam sebulan mungkin 1-2 kali saja kami membeli makanan...

Selalunya saya akan masak ala kadar saja..takda yang istimewa sangat. Hari pertama tahun ni bersahur dan berbuka di rumah mertua. Hari kedua baru berbuka dirumah. Semalam saya masak mee kuah dengan ketayap. Air buat bandung soda. Kemudian goreng donut yang dibekalkan oleh mertua untuk anak-anak...
Alhamdulillah bila anak-anak makan dan suami makan dan puji sedap, kira spesellah tu..:)

Semalam agak kepenatan sebab mengemas rumah dan dapur. Kami berbuka jam 7.20++ disini. Alhamdulillah siap makan dalam pukul 7 45 tu saya dan suami duduk-duduk sekejap nak bagi makanan turun, tapi sebab badan penat sangat saya tersengguk-sengguk dan terlelap.

Kemudian tak lama lepas tu saya rasa kaki saya diurut-urut..Memang kaki saya lenguh sebab time mengandung selalunya memang macam tu..Saya ingatkan apa bendalah yang dok urut kaki saya tu, sekali bukan mata saya lihat Umar sedang sapu minyak dakam di betis saya..

Ohh terharunya..Masa tu suami saya pun terlelap juga...hihi..masing-masing macam penat sangat semalam. Saya terus peluk Umar dan cakap dengan dia "Terima kasih, terharu sangat Ummi, solehnya Umar ni"....Kemudian Umar sapu minyak di kaki dia pula. Saya cakap dengan Umar "Meh sini Ummi sapukan"

Kemudian saya baring kejap dalam bilik. konon nak baring kejap tapi terlelap lagi. Masa tu Umarlah yang manjaga adik. Dia betul-betul jaga Ammar. Bila ammar buat danger action dia terus  cakap "adik ni"..bila Ummi bangun nak lihat Umar cakap "takpe-takpe ummi, biang abang tengok.."

Allahuakbar, saya terharu lagi..saya cakap lagi benda yang sama pada Umar. Kemudian saya terus bangun untuk magrib. Saya cerita kat suami dan dia terus peluk Umar. Dia cakap "Adakah sebab bisikannya ketika Umar sedang tidut petang tadi.."

Masa saya wuduk Umar nak mandi. Selesai wuduk saya biarkan Umar mandi dulu. Suprisingly, saya lihat Umar ambil berus lantai dan tonyoh lantai bilik air..Kemudian selesai solat saya masuk ke bilik air. Umar pun dah selesai mandi. Saya lihat berus lantai tu Umar snagkut balik ke tempatnya...

Malam tadi banyak sangat perkara yang Umar buat...Seronok dan terharu..Ummi harap Umar dapat jadi contoh yang baik untuk adik-adik semua..Sayang Umar..Biarlah solehnya Umar berkekalan sampai ke akhir hayatmu...Amin

Tuesday

Adik marilah mengaji

Semalam lepas ajar Umar Iqra, Umar tak puas hati sebab Ammar tak kena mengaji sama..
Huhu Ammar memang la susah nak duduk diam-diam mengaji sebab dia tak faham sangat..

Umar terus panggil Ammar.."Adik mailah mengaji"
Tapi taulah adik tu mana mau ikut...
Pastu Ummi pun pujukla Ammar supaya duduk mengaji dengan Umar.

Tapi Umar cakap dengan Ummi, "Takpe-takpe biar Umar yang suruh"..

Dalam hati Ummi kata "Cewwah Umar ni..memang nampak "keabangan"nya.

Umar pujuk lagi Ammar marilah adik baca iqra..tapi Ammar tak layan pun..

Last2 tak baca pun iqra..:

Malam sikit..tak semena adik jatuh kerusi lagi..ntah macam mana boleh jatuh...
Memang berdentum kepala..
Menangis panjang betol...
Nak kluar bunyi tangis tu dekat 2 3 minit jugaklah baru bunyi...
Memang merahlah kepala adik
Ayah ambil botol ais yang memang dah selalu standby dalam freezer...

Umar kalau adik sakit dialah yang paling sibuk nak rawat adik..
Umar cakap dengan Ummi " Takpe-takpe biar abang yang sejukkan adik"

Umar pujuk-pujuk adik...Umar cakap "Sakit ye adik, takpe-takpe..."

Ummi terharu sangat..Ummi peluk Umar dan pesan pada Umar, "Abang pandai sangat, kalau Umi mati, abanglah jaga adik elok-elok ya"

Ntah faham idak Umar tu dia diam je..

Umar dan adik kalau gaduh, gaduh juga..kalau membela antara satu sama lain ya juga..masing-masing pun ada waktu men"care" antara satu sama lain...
Waktu paling akrab adalah waktu menonton..hampir 100 % action mereka serentak dan sama semasa menonton upin dan ipin atau boboiboy...
kadang abang peluk adik dan adik peluk abang...
mmmm..anak-anak jadilah saudara yang paling akrab..takmau gaduh-gaduh sebab...


 
btw bila nak ada magika 2...hihi


Biar adakalanya
Dia buat kau kecewa
Biar adakalanya
Dia buat kau gundah

Tetapi tak mengapa
Kerna dialah juga
Yang mengambil hati mu
Bila keadaan reda

Oh kita bersaudara
Kena selalu mengalah
Tak guna marah-marah
Nanti berbaik juga

Oh kita bersaudara
Tak guna gaduh-gaduh
Kerna air dicincang
Tidak akan putus

Kila kau dalam susah
Semua orang tak menegur
Agaknya tangan siapa
Yang sudi menghulur
 
Jika tak adik beradik
Yang tak mungkin berkira
Walau sekali kau beri
Selalu yang tak berlima

Oh kita bersaudara
Oh kita bersaudara
Kena selalu mengalah
Tak guna marah-marah
Nanti berbaik juga

Oh kita bersaudara
Tak guna gaduh-gaduh
Kerna air dicincang
Tidak akan akan akan putus


Monday

Selamat Hari Lahir Anakanda Muhammad Ammar yang tersayang

Hari ni genaplah Umur Muhammad Ammar 2 tahun. sekejap saja masa berlalu. Banyaknya perkembangan Ammar dan risau memikirkan ada yang Ummi terlepas pandang.

Muhammad Ammar sayang, Jika kamu ingin tahu siapakan didunia ini paling menyayangimu. Jawapannya tetap Ummi mu. Begitu juga Umar.

Dulu Ummi sering tak percaya cakap bonda bila bonda sebut pada Ummi  "mak tak pernah pilih kasih". Kini barulah ummi tahu hakikat itu. BENAR....hati ibu yang baik takkan pernah memilih kasih. Ummi sayang Umar dan Ammar. Sayang biar sampai kamu berdua masuk syurga.

Alhamdulillah Ammar, tahun depan Ammar pula jadi abang. Ammar dah besar. Ammar dah semakin pandai.

Biarlah akhlakmu sama seperti namamu iaitu "memakmurkan" ..membesarlah dan hidup untuk makmurkan dunia, islam, dan keluarga kita. Biarlah kamu berakhlak hingga menjadi ikhwan seperti nabi cintakan Ammar bin yasir.

Tinggi harapan Ummi melihat kamu membesar hingga mencapai soleh dan taat. Namun bukan hanya dengan sebutan. Ia adalah satu galasan pada diri ummi untuk memenuhi impian itu..

Muhammad Ammar, Selamat hari lahir sayang..Ummi sentiasa mencintaimu dan mendoakan kesejahteraan hidupmu didunia dan akhirat..

Semoga Allah memberkati Ammar wahai kesayanganku...

Ammar atas riba Maklang Ida...

Kanak-kanak pastinya suka bermain...

Kalau di rumah yang ada kanak-kanak pasti susun atur dan tata hiasnya adalah yang paling minimal. Hendak meletakkan pasu kaca pun akan berfikir berpuluh kali samada nak letak atau tidak.

Entry ni berbaur ketidakpuasan hati sebenarnya. Hanyalah luahan bodoh saya yang mungkin saya sahaja berpendapat begitu. Mungkin orang lain-lain anak-anaknya bijak dan tahu apa yang sepatutnya boleh dimain atau tidak.

Saya memang seorang yang tak cepat melenting dengan anak-anak. Kalau nak kata barang dirosakkan anak, saya memang orang yang bersikap bersahaja dan takkan marah sebab saya dengan adik-adik juga begitu. Dalam hati saya selalu ada perasaan apalah nilai barang dengan perasaan terguris itu sebab kadang mereka bukan sengaja. Bila rosak benda dah jadi dan takkan dapat di ubah kepada bentuk asal. Saya sayang barang tapi sayang saya mengatasi sayang kepada anak-anak, adik-adik dan mereka yang menyayangi saya...Hset saya tu dah banyak kali terjatuh, tersompek dll. Tapi ht ni tak mampu marah sebab mereka bukan sengaja. kalau mereka betul betul baling memang saya marahla sebab perangai tu unacceptable. Tapi jarang sangatlah mereka begitu.

Bila ke rumah orang, saya selalunya positif pada semua anak-anak..tak kira anak saya atau anak orang lain. atau kalau ada orang yang bawak anak-anak mereka ke rumah saya, saya tidak kisah kalau anak-anak mereka macam mana pun..Dan saya seronok kalau orang lain berfikiran yang sama. Anak-anak ni yang penting cara kita handle mereka.

Titik mula kejadian di kota tinggi tulah permulaan saya cepat makan hati bila Umar dan Ammar asik ditegur-tegur bila menyentuh dan bermain barang dirumah mereka.

Saya memang terasa sebab saya adalah orang yang tidak kisah dengan kanak-kanak. Biarlah mereka nak melompat atau nak makan apa yang terhidang sebab mereka adalah kanak-kanak. Saya takkan halang atau sembunyi-sembunyi makanan.

Cerita hari tu begini;
Masa hari kejadian, semua makanan dah dihidangkan ke depan. Kebetulan ada saudara yang bawa muffin coklat dan puding roti. Mereka hidangkan dalam pinggan dan letak dulu dilantai sebelum nak dibawakan ke depan sebab semua orang tengah baca yasin. Saya pun turut baca yasin masa tu, tapi di bahagian dapur. Umar biasalah..dia ada dekat2 saya sambil main permainan. Bila dah nampak muffin coklat tu Umar terus amik, saya pula biarkan saja sebab saya fikir inikan kenduri takpa kot Umar ambil satu. Tapi sedih terus bila ada satu orang yang rapat dengan saya cakap

 " Eh, tengok tu, dah ambil-ambil dah tu, ni orang nak bawak ke depan ni" dia cakap kat satu orang lain supaya cepat-cepat larang Umar. Lebih kurang ayatnya begitu tapi dia buat dengan nada cemas seolah-olah tindakan Umar tu salah.

Saya terus panggil Umar dan pukul tangannya depan orang yang rapat dengan saya tu. Memang sangat kuat pukulan tu. Dalam hati masa tu marah..bukan marahkan Umar tapi marahkan sipolanah tu sebab kata-katanya..Tuan rumah plak terus cakap "eh takpalah ambil saja, itu memang nak buat makan"

Saya marah Umar..saya cubit Umar suruh dia diam dan Umar macam biasa dia akan terus behave yang amat sangat sebab Umar jarang kena marah atau pukul dengan saya. Saya lihat "Dia" bangun ke tempat lain. Saya tahu dia menangis sebab saya kenal dia. Hati dia memang cepat tersntuh dan selalu cakap sayang Umar..Saya tahu..Tapi tindakan kadang-kadang membuatkan saya terasa dan menyakinkan saya jika saya mati hanyalah adik-adik saya dan mak saya di perlis yang mampu menjaga anak-anak saya seperti saya menyayangi mereka. Sebab mereka tak pernah berkira dengan saya..especially ida yang Umar dan Ammar ni dia yang jaga semasa saya dalam pantang..apatah lagi ida memang kerap datang ke taman permai.

Saya tahu syaitan itu selalunya dekat dengan kita. Dia takkan putus asa menghasut hati kita yang sedang marah dan terasa.
Tapi  sebab saya memang fikiran saya lain dari mereka saya terus akan cepat terasa bila mereka berkira2 dan asik tegur2 bila anak-anak main barang di rumah mereka. 

Contohnya di rumah mereka ada satu tempat yang satu orang tu letak barangan dan perkakasan baiki motor di depan rumah. Budak kecil kalau dah nampak benda pelik depan mata dia mulalah nak main. Umar dan Ammar pulak asik ulang main benda-benda kat situ. Dan mereka asiklah bercakap nanti si polan marah, nanti itu ini..Saya faham mereka tidak kenal anak-anak saya, dan mereka takut benda tu mungkin mencederakan anak-anak. Tapi cara mereka...:(

saya pula, saya tahu benda cam spanar tu tak mudah rosak dan kenal anak saya takkan abuse benda tu sewenangnya, jadi saya cuma tenggokkan saja mereka bermain dan pantau kalau2 mungkin ada adegan gaduh2 je..

Hari tu saya dah bengang sangat sebab Umar dan Amar asik kena tegur. Ammar plak main jam yang diletakkan di tepi TV..Malam tu memang saya "meroyan"..Tak pernah-pernah saya marah anak2 sampai macam tu sekali. Umar dan Ammar kena tengking dan dicubit..Suara memang naik..(penat gila naikkan suara)..kalau dalam sebulan belemu tentu saya bebel dan marah anak-anak dengan teruk. Saya tahu tindakkan saya, dia terasa tapi saya dah simpan terasa tu lama sangat jadi saya dah marah sangat..Dalam hati saya yang tengah jahat tu terus berbisik " nak terasa apa, ni la yang ko nak kan..kalau tak kenapa asik tegur Umar dan Ammar 24 jam"

saya marah anak-anak yang kononnya mereka itu terlampau tak pernah jumpa barang...semua benda nak main sedangkan saya marah kenapa orang lain tak boleh faham yang mereka hanyalah kanak-kanak.. dan mereka selalu salah anggap anak-anak saya. Anak saya tak nakal, tak cakap benda kotor tak jahat..anak-anak saya tak seteruk itu seperti mereka tegurkan selalu.

Saya kenal anak-anak saya. Mereka tak nakal dan bukan jenis baling2 barang. Kadang sedih dengar nada cemas mereka melarang Umar dan Ammar memegang cawan atau pinggan..sedangkan dirumah Umar dan Ammarlah yang tolong angkat pinggan ke sinki dan hidang walaupun umur mereka masing cuma 2 dan 3 tahun...Saya kenal anak-anak saya..mereka bukan orang yang baling2 barang.

Haritu suami gagal layan kerenah anak. Dia tak faham apa yang Ammar nak. Dia terus cakap. Jangan marah anak. kena redha dapat anak macam ni. Saya cuba buang fikiran jahat tapi saya termakan lagi hasutan syaitan..Benci sebab fikiran saya dipengaruh kata-katanya yang selalu cakap Umar selalu dengki adik. Adik tu macam terejal sikit....Cuba kalau saya cakap anak-anaknya bodoh tentu dia juga melenting..
biasalah kadang-kadang anak buat perangai sebab kita ni orang tua gagal memahami kehendak mereka. Dan saya pantang kalaupun saya lihat Umar ada buat adik atau adik ada buat Umar saya takkan terdetik yang anak saya dengki demdam atau apa saja yang jahat. Apatah lagi nak keluarkan perkataan tu dengan verbal. Nak cakap anak degil pun saya tak boleh cakap. paling tidak saya cakap..
"tengok tu Umar/Ammar tak dengar cakap Ummi ni"..Masakan saya tak cepat terasa bila orang yang tak kenal pun anak kita boleh judge anak kita yang kita dok perati setiap masa..

Saya rindu pengasuh saya. Wachah namanya. Dialah insan yang paling cool dan paling berlapang dada. Bila kami ke rumahnya dia tak kisah nak masak dan biarkan anak-anak bermain. Dia selalu kata kalau dah pecah biaqpila..dah nak pecah..nanti beli lain..Sungguh dia tak buat-buat...BUkanlah maksud nanti kita biarkan anak-anak pecahkan barang sebab kita sebagai ibu bapa tahu had dan perangai anak..tentu saja kita akan ambil tindakan yang patut.

Saya masih menyesal tindakan saya menegking Umar dan Ammar. Saya yang tak patut buat begitu tapi saya dah tak tahan sebab Umar dan Ammar asik kena tegur-tegur.

adoi mungkin meleret-leret luahan yang ntah apa-apa ni..tapi hati saya masih sakit..sakit sebab saya buat tidakkan yang tak sepatutnya pada Umar dan Ammar..

Hati anak-anak tu suci..Masa di kota tinggi tu, lepas kena pukul tangan dan cubit Umar duduk diriba saya. Apabila doa dibaca dan diaminkan dia juga aminkan doa dengan kuat tanpa disuruh..

Biarpun buas macam mana anak-anak..hati mereka tetap suci. Mereka tidak akan menjadi jahat dengan tiba-tiba kecuali kita sebagai orang tua yang mengajarnya dengan kata-kata, hati dan perlakuan kita..

cuba baca link ni..ia satu ilmu yang berguna insyaallah : http://drmuna.wordpress.com/2012/07/02/tip-of-the-iceberg-cara-pandang-dan-nilai-anak-anak

Thursday

Laughter - Humor As Therapy

Hari ni ada sikit berbalah ngan suami..Biasalah cara pandang orang tak sama. Saya setuju dengan kata-katanya tapi nak adapt dengan diri saya atau perasaan orang sekeliling takut ada yang tak boleh terima..

Situasinya berkenaan KETAWA bila ada orang jatuh.

Saya selalu kecik hati bila anak-anak jatuh, husband atau mertua ketawakan mereka..Saya selalu marah suami dan tanya dia kenapa ketawa??

saya ingat dia anggap benda tu funny tapi sebenarnya sangkaan saya meleset..

Kami berdua bercakap dari hati ke hati dan suami cakap bila anak-anak jatuh dia tak menganggap perkara tu lawak. Dia gelak untuk encourage anak supaya tak malu..

Fuh..saya plak bila orang gelak-gelak kalau anak-nak terjatuh saya memang kecil hati sikit...

Sebab saya tak begitu. Jatuh adalah sesuatu yang sakit, yang malu..jadi untuk apa ketawa..Risau bila ketawa sebab nak encourage supaya tak malu jadi perangsang orang lain turut ketawa..

Bila anak-anak jatuh cara saya pula kalau dia tak nangis, saya diamkan saja..tapi kalau agak teruk jatuh walau tak menangis atau menangis dan luka saya akan cepat tanya dan tengok keadaan mereka..

Susah gak nak cerna cara pandang orang yang unik ni...bukan apa norma masyarakat tak begitu..Risau bila ketawa, orang yang jatuh ingat dia diketawakan..

Adeke orang lain macam suami saya?
Insan unik yang buat saya marah dan kemudian jatuh hati...;p

Tapi kesian le dia sebab saya selalu nak menang je..
Berbalah dulu sebelum Jatuh hati semula..:p

Tuesday

Rebutlah Gelaran Ikhwan

http://www.weblagu.com/11-Rebutlah-Gelaran-Ikhwan-id-Z21Zc1ZzQk0.html

Mawaddah -Rebutlah Gelaran Ikhwan

Rebutlah gelaran ikhwan di akhir zaman
Yang disabdakan dari lidah Rasul junjungan
Agar kita menjadi orang yang membuktikan
Golongan yang baginda rindukan

Tika para sahabat itu bertanya
Siapakah yang diberi gelaran itu padanya
Membara cemburu di hati mereka
Hingga menitiskan airmata


Lantas baginda menyambung lagi
Ikhwan itu mengamalkan sunnahku
Bagai menggenggam bara api
Dan mereka amat menyintaiku
Sekalipun tidak pernah bertemu

Ukhwah mereka bagaikan susunan batu bata
Saling menguatkan di antara mereka
Umpama satu ibu dan satu ayah
Fikiran, keyakinan dan keselarasan

Perjuangannya ibarat singa di siangnya
Bagai abid pula di malam harinya
Ruhbanu fillaili wa fursan finnahar
Gelaran yang baginda berikan.

Namun Ikhwan bukan sebarang pilihan
Mereka pilihan di atas pilihan
Bilangannya sedikit tetapi besar di sisi Tuhan
Kerana dosa amat dihindarkan

Tika para sahabat itu bertanya
Siapakah yang diberi gelaran itu padanya
Membara cemburu di hati mereka
Hingga menitiskan airmata


Luar biasanya taqwa Ikhwan
Kerana taqwanya diberi pertolongan
Kerana taqwanya diberi rezeki
Dan dunia diselamatkan Tuhan

Wahai pencinta-..pencinta kebenaran
Yang menagih janji Tuhan
Rebutlah gelaran Ikhwan di akhir zaman
Ia tawaran yang tiada tandingan

Kalaulah ada oven...

Saya memang suka memasak di rumah untuk anak-anak dan suami. Memang susah nak makan di luar..Suami saya cakap saya ni terlebih paranoid...kadang-kadang dia bengang kalau saya tak bagi beli sebab saya lihat orang yang jual tu terlebih rugged..tak tutup aurat atau sedang buat aksi tak sepatutnya macam baru baru ni ada orang jual air tapi sambil tunggu pelanggan dia usap perut dia sambil baju dia nagkat ke dada..belum masuk paranoid bab pelaris dll..huhu teruk gak..tanggung sendiri le..masak semua kat rumah..

Nak sangat ada oven tapi tak cukup duit lagi. Sejak pengukus telah dipecahkan tudungnya oleh seekor kucing dah banyak bulan tak buat kek coklat untuk Umar dan Ammar.  Nak makan pulut kukus ngan durian pun tak boleh..waaaa..dah le musim durian ni...kat parit raja ni mana nak jumpa pengukus rega 16 ringgit macam yang kat wang kelian tu..:)

Kalaulah ada oven..saya nak buat biskut untuk anak-anak..nak buat pizza..nak buat roti burger..banyaknya benda nak buat..:)

Tentu anak-anak suka..:)

Sekarang ni buat biskut goreng je..resepi mak..mak ajar sejak saya kecil lagi..masa tu darjah 3 kot..darjah 4 buat sendiri dan bawa ke kelas untuk jamuan akhir tahun kot..kawan-kawan suka sampai saya pun tak sempat nak amik sikit....

Cakap pasal biskut dan kek..ayah memang encourage anak-anaknya memasak. Dulu ayah selalu belikan tepung kek yang ready made..cuma tambah telur saja..mula-mula ayah buatkan..kemudian kami plak buat. Ingat lagi masa saya buat tu, kurang masak..Ayah tetap kata sedap dan ulang makan sampai habis..huhu itulah ayah tak sedap pun dia kata sedap...nak encourage anak-anak..

Hmm..bila leh beli oven ni..kena tunggu kerja gaji ok sikit kot...ade sesapa nak bagi oven?? hihihi

Monday

Norlina ALawi

Saya pernah menulis tentang Kak Nor Alina Alawi ni pada 2011 dengan tajuk Dia sanggup bela 50 anak.

Beberapa minggu lepas pada 6 Jun Kak Nor Alina Alawi datang ke UTHM..Saya nekad untuk pergi tapi langkah saya mati sebab saya tahu saya akan menangis teresak-esak hanya dengan mendengar namanya sahaja..Sungguh...

Jadi saya tunggu, untuk melihatnya di UCiTV UTHM..Bila saja mendengar pengacara menyebut nama Ketibaan Kak Nor Alina Alawi masuk ke dewan, saya di depan laptop ni terus sebak dan air mata saya jatuh..Tambah plak soundtrack sedih la plak kan..

Kalau saya bercakap dengan suami dan menyebut nama kak nor alawi ni memang saya akan menangis sambil bercerita..

Kenapa saya begitu sebak...Menjadi ibu dan bercakap tentang anak cukuplah kita berasa sebak dan terjatuh air mata...inikan pula kisah kak nor alina alawi ini yang menjaga anak-anak seramai 50 orang tanpa ORANG GAJI..

paling sebak ketika anak-anaknya dipanggil illahi..

Meruntun benar hati ni..Carilah pasal kak nor alina alawi ni..doakan kesenangan dan kebahagian untuknya.. Bantulah jika mampu...


UIA-Parit Raja 9 Jun--is my Bday..:)


Kita ni Hamba Allah atau Hamba Duit?
kalau takda duit hamba Allah akan tenang tak gelabah..kalau hamba duit takda duit lupa Allah

Masuk Syurga dengan perbuatan. Bukan hanya dengan perkataan
Orang beragama akan buat amalan untuk masuk syurga..Tak boleh pakai kalau hisap dadah atau minum arak bila tanya nak masuk syurga atau neraka di jawab nak masuk syurga...syuga itu diperolehi dengan Perbuatam bukan hanya Perkataan..

Thursday

Keluarga

konvo ida di shah alam..Adik memang macho man..:)
sambut bday ida, mak dan uddin..masa ni masih menyewa di taman manis..mak tau kakak lom cukup stabil..mak datang masa cuti sekolah tengok kakak di johor..

Raya di rumah baru Taman Permai..mak datang raya di Parit Raja...

mak tengah kira duit raya..kat belakang yang pakai tudung pink jugak tu tok..lamanya tak jumpa dia..sebab dah lama tak balik perlis..rindu jadinya...

ni ayahanda..dah lama pergi jumpa allah....rindu sangat..masih terasa hangat salam dan pelukannya.rindu masakkan ayah..ayah pandai masak sebab dia chef...ayah juga demi chef dan departie chef..bab siang ikan ayam ayah ajar dr kecil2..
teringat first time masak sayur sawi letak tomato..ayah kata itulah sayur paling sedap di dunia..tapi ayah turunkan ilmu kalau sayur sawi dengan tomato tak ngam..tak sesuai sawi ngan tomato...tapi ayah asik puji inilah masakan tersedap..hihihi..
ayah cakapnya selalu terkesan..selalunya bila ada sesi cakap-cakap dengan ayah, belum sempat apa2 bila ayah tanya "anak-anak ayah ada masalah ke?" terus nangis tak tentu pasal..bukan sebab takut tapi kata-kata ayah selalunya buat anak-anak terharu dan lembut hati..
ayah oh ayah..:)..ayah cuma percaya kak long saja..kalau nak kluar boleh kluar dengan kak long saja..:)

Yang baju biru tu mak mertua saya..Baru sudah buat baju jubah sama-sama..Alhamdulillah keadaan amat baik sekarang ni..we have great time together as MIL and DIL..Rindu mak di perlis, tak sabar nak balik raya jumpa mak..:)



adik beradik...kami lima perempuan dan seorang lelaki...adik seronok sebab ramai kakak...semua kakak manjakan dia..umur 13 tahun masih kakak atau mak yang sikatkan rambut..:) tentu adik sunyi ayah takda.. ini kat rumah tok...
mak masa konvo izzati..alhamdulilah semua dah masuk u..uddin masih kat sekolah menengah...
syikin yang baju biru..tengah tunggu panggilan universiti..baru abih matrik...Rindukan bila cakap pasal keluarga..



Friday

gajah sama gajah

Pernah tak dengar bila gajah bergaduh sama gajah pelanduk mati ditengah-tengah..

hebat sekarang ni ..macam mak ayah nak sekat anaknya panjang langkah, potonglah atau catulah elaun bulanan....

sama le juga kes sekarang ni...
Yang jadi mangsa anak bangsa jugak...
UNISEL dan KUIS tu macam anak yang mak ayah dia potong duit elaun la..

KUIS tu majikan Ustaz Don tau....Ustaz don pensyarah disitu..
sapa minat ustaz don angkat tangan!!!
Saya!!!

Cakap pasal ustaz Don teringat ustaz azhar pulak..kemudian ustaz kazim kesayangan hamba juga...semua mereka dah jadi fenomena...esok Ustaz azhar datang parit raja ..plan nak pergi tapi dengar dr dalam kereta je.almaklumlah Umar dan Ammar juara xplorace..agak2 BN rasa terancam tak dengan fenomena ni...agak2 depa nak buat tak macam depa buat kat Dr Asri dulu...:(

berbalik hal UNISEL dan KUIS

Takkan la takleh beza mana satu politik, kepentingan anak bangsa dan agama..bukan semua agama tu politik..tapi politik tu kenalah ikut agama..

kalau betullah depa nak jaga hak anak-anak bangsa tentu mereka fikir andaikata PR tak mampu (tapi saya percaya depa mampu dan saya doakan mereka boleh agar dapat buka mata rakyat dan BN), tentulah mereka tidak sesekali akan memperjudikan hak anak-anak..sedih la pulak..saya berterima kasih dalam banyak hal yang saya perolehi dibumi malaysia ini.ya rezeki itu hak allah tapi terima kasih la juga walaupun tak sebesar pujian kepada allah untk mereka yang menjadi wadah agar rezeki itu tersampai kepada saya...tapi tak bermaksud saya suka dengan kesalahan yang mereka lakukan...

Rindunya islam yang benar bertapak di malaysia ini...rindunya islam yang benar pada kepimpinan hari ni...rindunya

sedih..:(

Lupa gamaknya walaupun tak menang di beberapa negeri, rakyat disitu masih bayar cukai itu dan ini...zakat lagi...

Sian la tengok..buat benda yang makin mengundang kebencian..Daripada senamam punggung, sebutan haram jadah dan ntah apa-apa yang tak munasabah..eloklah ye..buatla lagi..

dah macam buat perangkap untuk diri sendiri...


http://amenoworld.blogspot.com/2012/06/ptptn-tarik-balik-pembekuan-pinjaman.html

The Dumbest Thing that i've ever made!!

Tajuknya saja dalam bahasa Inggeris...Isinya dalam bahasa melayu..:)

Aduhai, Agaknya Allah gertak saya setelah sekian lama tidak ditimpakan bencana buat diri ini dan ketika itu baru terkesima dan mahu muhasabah diri tentang segala dosa-dosa.

Semalam, setelah 8 tahun membawa kereta tanpa kemlaangan oleh diri saya sendiri, saya terlanggar seorang penunggang motorsikal dan anaknya. Mujurlah tidak jatuh.

Sebaik saja sampai disimpang antara jambatan taman melewar dan jalan dekat sekolah pistas puding , saya dah berhentikan JKU sebab ada kereta dan motor..saya tunggu semuanya clear dan kemudian saya mula bergerak. Tapi memang saya pun tak tahu macam mana boleh berlaku dan ntahla saya dah lupa dan tak tahu nak cerita detik tu saya dah telanggar sebuah motor. Dah tahu terlanggar saya berhentilah terus dan turun dr kereta kemudian melulu ke pakcik dan anaknya..mujurlah tak jatuh ke apa..Saya terus peluk anak perempuan dia dan minta maaf sangat-sangat..Saya tak sangka yang diorang ada..air mata mula keluar...bukan takut sebab saya salah tapi risau sebab saya terlanggar diorang..patah riuk ke apa...arghh sungguh saya tak tahu macam mana boleh berlaku..Pakcik tu mula-mula nampak saya terusla marah..'eh awak tak nampak ke, awak langgar anak saya!' tapi bila nampak saya peluk anak dia dia slow down ..mujurlah..kalau tak,tak tahulah bagaimana nak terangkan pada dia..Kereta di tengah-tengah jalan jadi saya minta izin nak alih...

tahu tak apakah perkara paling bodoh itu???? Saya tinggalkan anak-anak didalam kereta dengan enjin tidak dimatikan dan saya berada bebereapa meter dari tempat kejadian..saya sibuk periksa kaki anak perempuan dia dan mujurlah tak ada apa..cuma luka segaris...

Bila dia beri no phone , kami berpisah disitu dan bila saya duduk saja dalam kereta terus terlintas dan hati saya bagai disiat-siat...saya terus cakap dalam hati "Masyaallah anak-anak aku..aku tinggal dalam kereta dan biarkan enjin hidup!!"

itulah rasanya perkara paling bodoh saya buat antara yang bodoh bodoh.. Saya tak handle situasi dengan betul.risaukan orang lain tapi saya lupa nak care tentang anak...sedangkan sebelum ini saya memang pastikan pintu kunci dan enjin mati kalau nak tinggalkan anak sekejap..itupin pergi kedai yang dekat dan bila masuk saya nampak mereka dalam kereta. Hilang duit takpa tapi kalau hilang anak..Saya pernah cakap dengan suami..memang seronok kalau allah ambil ank kita awal sebab depa tak payah nak hadap pancaroba dunia dan pasti masuk syurga tapi dalam pada itu kekalkah keseronokan dunia bagi kita sebagai ummi dan ayah....apatah lagi kalau hilang diambil orang yang jahat..Na'uzubillah...

Sedih saya bukan sebab JKU rosak tapi sebab kebodohan saya dan saya rasakan Allah beri warning sebab saya leka dan menurut nafsu dalam dosa-dosa saya...

Rabiatul Adawiyah mahu mati dan rindukan mahu berjumpa Allah kekasihnya...Sedangkan saya bila benda ini berlaku semakin takut mahu berjumpa tuan punya ruh ini kerana saya kenal diri saya...

Allah....sperti Allah beri warning dan pastinya setiap bencana itu ada hikmahnya,,,

saya baru telifon pakcik tu dan alhamdulillah semuanya ok. Dia pun dah tak marah lagi. Perkara dah settle tapi JKU lah tercedera..Sian JKU...Tunggulah bila ada rezeki saya baiki kamu ya JKU....Insyaallah....

Thursday

Masa depan Malaysia?

Kata Imam Ghazali..
"Jika Mahu Melihat Masa 
Depan Sesebuah Negara, 
 
Maka Lihatlah Keadaan 
Anak Mudanya Pada Hari Ini"

Tuesday

Tak tahu bila Allah nak panggil...

Bila ada anak kecil di panggil Allah, beruntungnya dia sebab syurgalah tempat tinggalnya
Kalau ada anak remaja yang soleh dan solehah meninggal, untunglah juga kerna dia tak punya banyak dosa.

ntahlah bila tertulis di luth mahfuz saat ajalnya kita
sedetik ini
sejam lagi
esok
lusa
tahun depan
bila?

makin difikirkan makin diri ini banyak yang tidak bersedia..
menghadapi alam kematian yang lebih panjang dari kehidupan

andaikata tidak sempat bertemu
mafkan diriku

andai tidak terus bersatu
redhailah diriku

andai tidak lagi dapat menantap wajahmu
jadilah anak-anak yang soleh wahai amjadku.

semalam aku terbangun dari tidur
setelah terbau satu haruman yang sangat kuat wanginya
Apabila terjaga haruman itu serta merta hilang
tapi baunya lekat dihidungku
aku tanya suami adakah dia juga bau yang sama?
tidak katanya..

pagi-pagi telefon bonda bertanyakan khabar
adik yang menjawab terus berdebar
rupanya bonda sedang solat..

suami kata mungkin sebab terlupa tutup sliding door..
selama ini tak tutup tingkap belum pernah jadi begini...

tidak pernah ku alami seumur hidup ini...
aku tidak bisa tidur untuk beberapa jam
malah untuk menutup lampu juga tidak boleh
aku takut..siapakah gerangan makhluk yang datang
adakah malaikat yang bersedia ingin mencabut nadiku..
terjadi pula disaat suami  perlu ke endau hingga jumaat.
tetiba resah dan berdebar......



Ahmad Umar dan Muhammad Ammar

video 
 Temubual bersama Umar


video
Main sama-sama..Umar said pu yau bila ammar start cubit umar...sometimes umar memang mengalah....but most of the time he is the boss!!
but umar and ammar could never be bossier than Ummi!! hihi..luv you!

Relax Minda di Teluk Gorek

gambar anak-anak je..takde yang lain..tengokle gambar laut dan pantai yang cantik tu...

isu tetap sama..kenapa ada orang tak reti urus ampahnya sendiri?

lain kali datang nak try pergi duduk chalet sebelah tu..ada macam2 aktiviti...

Wednesday

Abang, Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan ke 4









Gosok Gigi Anakku

Sebenarnya saya susah sikit nak berdisplin untuk gosok gigi anak..huhu..
pasni kena la cuba gak buat setiap malam..sebelum ni 2 3 minggu sekali..huhu..kalau tak sempat gosok ngan berus saya gosok ngan kain je..mana dan...

Ni depa tengah gosok gigi...yang hijau tu "koppi" umar dan ammar..Umar pelat tak reti sebut "Potty"


Komen macam tulis surat khabar...

Memang sudah habit suka menkomen dan kadangkala komen tu dah macam tulih blog plak..Ada sahabat kata macam tulis surat khabar..

semalam ada sahabat blog buat dua topic tentang hal suami isteri...boleh baca di sini dan sini juga..

dan ini salah satu komennya saja saya nak share

"semalam saya baca jugak entry akak tu tapi tak nak balas sebab takut buah fikiran saya ni extrim ke apa..

saya pun pantang dengan bab lelaki yang sebegitu..percayalah, kalau kita ni tak banyak duit, nak macam mana cantik lagi, kalau dah bersalin dan mengandung..lelaki ni kalau nak ikut sedap mata selera mereka cubalah ingat kisah saidina umar ni..

ada satu hari dtg seorang lelaki nak mengadu kat saidina umar perihal isterinya yang suka berleter tapi sampai je kat pintu rumah saidina umar lelaki tu dengar isteri saidina umar berleter,,jadi takjadilah dia mengadu sebab saidina umar pun kena leter juga..

nak jalan balik tetiba saidina buka pintu..kemudia saidina umar tanya dah nak balik ke? tadi beria ketuk pintu.
pastu lelaki tu jwb la dia nak mengadu hal isterinya tapi dia terdengar isteri saidina umar berleter dia pun tak jadi.

Saidina umar pun cakap lah isteri berleter tu sikit saja kalau nak banding jasa isteri yang bersalin, mengandung, masak, membasuh dll...

ustaz kazim kata kata dan 10 tahun kita kahwin isteri kita tu dan sekontena dah bawang dia kupas..kalau ikan tu dan berpuluh kolam dia siang....apalah sangat kalau dah kendur, dah ada sterch mark..

lainla kalau suami ni kaya banyak duit..hantar saja pi salon.ni dahlah belanja cukup2 demand plak..cubalah dalam dok demand tu semak sikit dah berapa helai baju cantik beli kat isteri dah berapa banyak bedak ke lotion ke apa ke....

tapi isteri pun kalau tak leh nak cantik sebegitu buatlah seadanya asal kemas dan tak busuk..

bila ada anak dah satu hal..takkan lari dr chaos dan hectic dalam rumah. ustaz kazim kata memang dalam semua hal pun suami kena utamakan tapi suami pun kena tahulah nilai keadaan supaya tak jadi suami buta perut..contohnya malam anak nangis tetiba suami pulak berhajat..dalam hal macam tu memang kena layan suami tapi suami pun janganlah buta perut sampai taktau nak bertolak ansur..lain contoh macam nasi goreng dah tinggal sikit, suami dah makan dah tapi anak tak makan lagi. tapi suami minta nak makan juga..isteri dah cakap abang nak makan, makanlah tapi anak tak makan lagi..kalau suami makan juga, buta perutlah namanya tu..:)

sedih gak baca luahan isteri semalam tu...memang kita kena taat suami tapi jangan lupa suami pun kena jadi hebat agar isteri boeh taat suami..ini banyak suami tunjuk banyak kelemahan jadi banyak isteri sukar taat..yalah dalam solehahnya isteri, isteri tetap manusia...

lagi satu bab yang saya benci bila ada orang dok highlight kerja rumah, hantar anak sekolah, urus duit belanja, org perempuan punya kerja, lelaki cari duit je..banyak cantik!! nabi pun jahit baju sendiri..."


dan ini figure yang  baik tapi saya tak berapa setuju sebab jika diambil dan difahami secara literal senangla kan tugas lelaki.....pergi kerja cari duit balik rumah takda benda dah nak buat..memang banyak pecahan tugas suami tu tapi bila tengok pada figure, tugas suami ni seolah2 pi cr duit dapat gaji bahagi jelah ikut pecahan dia..senang kan?? mana pergi tugas didik? tugas layan isteri dan anak? tugas bantu isteri...

sedangkan isteri dalam figure siap tulis bantu suami pulak tu (wajib ke?)..takda hak suami paksa kalau isteri takmau..


Bayangkan kalau isteri mati mau tak kelam kabut suami nak urus rumahtangga....

macam mana pun rumahtangga ni kena buat/urus sama-sama....





Monday

Banyak nak cerita tapi sibuk..sibuk ke? :)

Ni terpengaruh dengan batu seremban kak nurul...jadi semlam pas baca entry dia pepagi buta dah start buat ni untuk Umar dan Ammar...Tapi anak anak bukannye reti main...main gigit2 dan baling2 adalah..last2 ummi dan ayah yang kena main batu seremban untuk depa.. tapi ok gak kot Umar buat main susun ikut kaler dan kira-kira..Ammar masih gigit gigit..risau beras dalam tu terburai.
Tengoklah batu seremban zara yang comel tu kat sini .

Umar kena alahan yang teruk..tapi tak teruk sangat kot sebab dia tak menggaru garu dan alahan dia takle sampai membengkak-bengkak..Tapi badan dan serupa kulit cicak gecko...
Sian Umar..hari ni dah macam sembuh.tapi kalau berpeluh naik juga sikit2..petang ni nak rendam air panas semua baju2 anak-anak..

2 minggu lepas jadi macam ni juga..taktau apa punca..

 Ammar pakai baju melayu..hensem....

 Tidur malam tadi..Ni baru betol sila panggung namanya....Ntah apa gaya ntah....:)

Hihi..sebenarnya taktau nak tulih ape...sibuk pun ye...jadi boh je gambar2 untuk cerita perkembangan anak-anak ..:)

Semoga semua kawan-kawan semua sihat dan ceria-ceria!!

Tuesday

Penipu Dunia


Kena Kutuk..

Bagaimana kalau tiba-tiba kita kena kutuk. Apa tindakan kita? Terus melenting ke? atau diam dulu dan muhasabah.

Kenapa ye kita kena kutuk?
Jika kutukan itu kepada individu mungkin ada silap diri yang tidak disedari. Misalnya kalau boss yang sangat cerewet dan tidak mengambil kira perasaan pekerja bawahannya, tentu saja akan dikutuk.

mungkin kutukan itu boleh jadi pada sebuah organisasi. Contohnya agensi perlancongan la katakan, yang servis pemanduan pelancongnya sangatlah lousy. Jadi mungkin juga akan ada orang kutuk.

Boleh jadi juga kutukan terhadap kerajaan. Yang boleh jadi, ada bab yang kerajaan terlepas pandang.

Tapi ada juga jenis manusia yang semua benda dia nak kutuk. Ini jenis manusia yang percakapannya adalah sia-sia..kalau buruk abih dikutuk kalau baik, juga dikondem sama. 

kalau boleh elak kutuk tapi tegur..cumanya bukan semua orang boleh dengar teguran daripada keburukan dan kesalahan sendiri..kan kan kan....

Pagi ni ada berita bab kutuk kutuk ni kena buang..aiseh...pelik dah kita ni..yang puji kita pun kita kena jaga...kadang-kadang yang puji tu ada "parang" ditangannya...Yang kutuk ni mungkin dia mahukan perubahan pada satu kepincangan.  Tapi yang mengutuk pun agak-agak le..toksahlah dibubuh caci maki segala..

PRU 8 julai ni...saya belum tukar alamat lagi..adeih..sayangnya nak buang alamat langkawi kat kad pengenalan. Nak balik langkawi semata-mata nak mengundi tak cukup budget le plak..nun nak simpan nak balik raya....huhu

120 Peserta bersih bakal dicekup .Oklah kalau depa salah..Polis yang membelasah haritu tak kena cekup ka?
Kadang-kadang yang kafir nun lebih sopan santun dengan tugas mereka. Tahu beza antara marah dan tugas..:(




Thursday

Bosnia dan Penindasan


 http://aiyangdisayang.blogspot.com/2012/02/mampukah-kalian-menahan-airmata-dari.html 

Bosnia dan Penindasan

Munsyid : As-Shoff
http://liriknasyid.com

Nasib Apakah Yang Menimpa
Ummat Islam Di Seluruh Dunia
Sentiasa Diburu, Sentiasa Dihina
Tiada Siapa Yang Dapat Membela

Apa Yang Berlaku Di Negara Bosnia

Adalah Lambang Kedengkian Dunia
Bukan Memberi Kebebasan Agama
Kerana Islam Musuh Mereka

Mereka Ditembak dan Disembelih

Mereka Dihancur dan Dileburkan
Mereka Dibelah dan dibekukakn
Mereka DImusnah dan Diletupkan

Hancur Luluh Berkecai Tubuh Mereka

Kelihatan Tulang dan Isinya
Anaka Menjadi Yatim

Tiada berbapa
Si Isteri pula Menjadi Janda

Titisan-tisan Darah Itu

Perlu Dibayar Dengan Setimpalnya
Secebis Daging Yang Jatuh dan Hancur

Duhai Umat Islam

Bangunlah Segera
Bebaskan Rakanmu dan saudara
Sedang Musuh-musuhmu Berpesta Di Sana
Bermaharajalela Membunuh Dunia

Kepada Syuhada Di Negara Bosnia

Kepada Syuhada Di Seluruh Dunia
Bidadari Syurga Rindu Menjemputmu
Kedatangan Syahid Yang Amat Dirindu 
 Saudaraku di Syria...Aku berdoa agar kalian dilindungi Allah dan kekal memilih untuk memilih allah sebagai tuhanmu!! Bukan basyar laknatullah itu...
Tabahlah..Kuatlah!! Allah memilih kalian untuk ke syurganya

Ya Allah..dalam saudaraku bergelumang dengan siksa aku disini masih mendengar yang lagha..masih tanpa sesak dada menyuap nasi ke tembolokku...ampunkanlah dosaku ini..
Kita seronok dan terleka sebab media takkan cerita apa yang berlaku di mesir, syiria, libya..mereka lailaikan kita sampai kita lupa saudara kita..

Ya Allah...kau balaslah kejahatan mereka yang membunuh orang islam ini...
muslim yang membunuh muslim dengan SENGAJA itu KAFIR---



Wednesday

Sanggup ke kita dera anak?

Rentetan video pukul anak di FB..sedih yang amat..macam mana nak cari budak tu..macam mana nak cr an bantu wanita itu dan anak kecil yang takda dosa lansung tu...

kadang-kadang kita juga terlepas marah pada anak.. memang anak kecil ni perangainya kadangkala menguji kesabaran tapi selalunya kita bukan pukul anak kita sebab kita marah perangainya tapi sebab hal dan masalah kita..kita stress jadi laju je tangan ni. sedangkan kita sedar anak kecil apa saja yang dia tahu..itu memang tak adil..mudah mudahan allah beri kita sabar yang banyak

sedihlah tengok video tu..
tolonglah selamatkan budak tu..tolonglah..please.macam mana kita boleh buat utnuk cari budak dan wanita tu?..Ya allah kau balaslah dengan hukuman yang setimpal..:( berilah kebaikkan untuk anak yang suci dan tak berdosa ni..

Andai kata manusia itu tak mahu bersyukur dengan anugerah anak yang suci ini , Ya Allah kau ambillah dan tempatkanlah anak suci ini dalam syurgamu yang indah..janganlah jau biarkan dia membesar dengan hatinya yang remuk sebab ramai yang berdosa padanya....

Menatang?

Sometimes Umar asked me with this question..

"Ummi, menatang apa tu Ummi" but the thing that he want to know is not any menatang...

huhu..he imitated me..Kedahan words...i also sometimes asked my husband or others with "apa menatang tu"

Tuesday

Sambung lagi?

Nak sambung PhD ke??
Tengah semangat ni biorle tulis proposal cepat2...
Huh, Nak sambung lagi ke??


Am i ready to suffer the Permenant Head Damage...Really???

   
Ye Ke???? Hihi
 PhD Talk...

Friday

Eating Time....


Bila dapat mangsa singa akan terus kejar. Takkan lepas peluang!!
Singa yang lain akan turut serbu dan mengambil peluang untuk tumbangkan mangsa
Bila mangsa rebah singa menikmatinya!!
Puaslah sebab bukan senang nak dapat makan...



Pernah lihat?? Tapi dimana Ya???

Thursday

Bukan saman saya...

Hari ni dapat lagi notis baru saman. Dan kali ni pun bukan saman saya. Dan jumlah saman yang bukan saman saya sudah 3..Adoi...sudah diusulkan surat ke yang berkenaan tapi surat masih tersimpan di pentadbiran..belom sampai ke tangannya dan dikhabarkan mungkin lambat lagi nak sampai jadi disuruh faks..

Saya tak pernah dapat sebarang saman trafik dalam tempoh tu..dan ada hari yang di"saman" saya di tempat kerja seharian..

Siapa yang abuse saya punya no plate ni..susah hati gakla sebab saya bukannya orang kaya raya..DAN BUKAN JUGA KESALAHAN SAYA..

Aku Berkuasa! Kau Diam!

Aku ada pangkat
Kau diam!! Jangan kau bantah kataku
Aku ada pangkat
Kau tak layak tegur salah ku
Aku ada pangkat
Harta ini adalah kekuasaanku
Aku ada pangkat
Kau anjing kurap
Shut Up!!!!

Ditangan ku ada pistol
Diam ku kata!!!
Ditanganku ada baton
Kau salah aku pukul!!
Aku dan rakanku ramai
Kami tidak bacul untuk pukul seorang beramai ramai

Arghhh!! kau diam
kau memang salah memangil kami kalb
kau layak juga dipukul seperti kalb
Kami profeisional memukul kamu dengan emosi marah dalam menjalankan tugas kami!!!
Kau diam!!
Kalau tidak, kami pukul !!!

Di dunia ini ada yang ada kuasa ditangannya
Bisa teguh bila ramai dan bisa hidup walau sorang
Kuasa yang Allah anugerah itu bukanlah untuk kepentingan diri sendiri
Untuk merasa hebat dan angkuh
Ia amanah Allah
Agar kau mengendara alam ini dengan baik dan adil..

Lantas aku bertanya diri sendiri
Aku ini ada kuasa untuk diriku
Apakah aku bebas untuk berkuasa keatas diriku
Apakah aku bisa menjalankan amanah ketika marah
Apakah aku juga menggunakan kuasa untuk kepuasan diri yang Allah tidak redha???

Monday

Menjadi-jadi lupa

Macam menjadi-jadi pulak penyakit lupa ni. Nak dikatakan mengandung sampai jadi sakit lupa idak le pule...

Tapi memang makin teruk. Adakah otak ini sudah tidak diaktifkan seperti dulu. Maklum sajalah sejak ada henfon ni, satu nombor telefon pun tak ingat...Cuma ingat nombor diri sendiri. No phone suami boleh ingat pun sebab hujungnya saja yang berbeza.

Yang dikatakan semakin menjadi-jadi tu contohnya bila saya tengah masak...mula-mula buka bekas rempah dan ambil rempah untuk dikisar dalam pengisar kering. Otak dan kata ambil balik tudungnya dan tutup tapi saya ambil tudung pengisar nak tutup bekas rempah. Dalam blur saya terdetik kenapa tak boleh tutup ni..??? Kemudian baru sedar silap penutup rupanya..

Ada juga saya nak tutup suis lampu tapi saya pergi tekan suis kat tv...Adoi...apa yang ta kena...

Ataupun bukan lupa tapi otak dah ter"abuse" dengan banyak benda yang dilakukan serentak..huhu..yeke???? jadi bila otak dah kata buat begini tapi action lambat sembat terlampau kalut buat itu ini...

Tadi nak isi borang claim tapi lupa bawa buku akaun jadi telefon suami di opisnya..Tanya dia ada simpan tak no akaun...? Sebenarnya suami saya memang kuat hafal nombor.(ehem! bukan no ekor ya..) :) Dia tak payah buka hphone untuk tengok no akaun hutang kereta, rumah, bank saya malah no pin atm saya pun dialah yang ingat..

kemudian, dia cakap "no akaun ayang 019701..."
Dan saya pun baik punya boleh tulis sebijik-bijik tanpa sedar atau ingat itu no hset saya la...

TERUKNYA ingatan saya ni!!!

Terus pecah gelak la suami....

........................................................................