Sunday

Ahmad Umar dan Muhammad Amar Belajar Solat

Ada sesetengah pendapat mengatakan, untuk mendapatkan khusyuk dalam solat perlu elak anak-anak kecil berada bersama kita ketika solat. Betul, bukan mudah nak mengelak anak yang belum bersunat yang mungkin duduk di atas riba kita semasa solat dan sebagainya. Bila mereka duduk pada kita, memang kena cepat-cepat mengangkat atau mengalih anak kerana dikhuatiri solat kita tidak sah kerana membawa najis. Jadi mana nak khusyuk. Tapi bukan mudah juga nak letak anak dalam playpen atau meletak didalam bilik lain membiarkan mereka berseorangan. Risau hati apabila anak mengangis sampai macaam nak berdarah anak tekak. Lagilah tidak khusyuk dan akhirnya terpaksa membiarkan anak bersama-sama kita ketika kita solat. Terpaksa tunggu untuk sujud bila mana mereka parking lama di atas sejadah atau dalam keadaan yang lebih darurat terpaksa alih mereka bila mereka duduk di riba.  Tapi bila kami suami isteri ada di rumah, kami bergilir-gilir soat dan menjaga anak-anak. Tapi kami tetap bersolat di ruang tamu biar anak nampak semua perlakuannya.

Agak tidak khusyuk dan memang kalau tak da anak pun bukan senang nak khusyuk. Harapnya sampai la juga ke tahap solat mujahadah walaupun sedikit. Namun alhamdulillah dengan membiarkan anak-anak melihat kita bersolat, mereka minat dan ingin melakukannya. 

Ahmad Umar sudah pandai mengambil wuduk. Walaupun masih kurang sempurna antara berniat, cara meratakan air kemuka dan memberishkan hidung dll, Ahmad Umar tahu turutan mengambil wuduk dari membasuh muka hinggalah membasuh kaki. Saya hanya memberi panduan sekali sekala sahaja. Selebihnya Ahmad Umar belajar dari pemerhatiannya ketika saya dan suami berwuduk dan saat azan di TV9 bila ada dua adik remaja mengambil wuduk. Bila melihat adik lelaki itu mengambil wuduk Ahmad Umar pun meniru gaya mereka berdua sebab saya pernah mengajarnya. 

Sekarang Ahmad Umar dalam proses belajar solat dan menghafal al fatihah. Alhamdulillah, Ahmad Umar sudah kenal apa itu sujud dan rukuk. Bacaan fatihahnya pun sudah semakin jelas apabila dia mengikut saya membacanya. Cara saya mengajarnya, sejak dari kecil semasa menghantar dia ke taska saya akan bacakan alfatihah dan doa penerang hati ketika kami berada di dalam kereta. Jika di rumah dimasa terluang saya mengajaknya membaca bersama dan ketika solat tertentu, ayahnya membaca surah dengan suara yang kami boleh mendengarnya.

video

Alhamdulillah. Saya berharap sangat agar ia membuahkan hasil yang positif. Tidak lain tidak bukan saya bermohon agar Allah tambah semangat dan kekuatan dan mencapai cita-cita mendidik anak yang soleh. Amin. Saya ingin kongsikan pendapat dan panduan dari Wardina safiah tentang caranya mendidik anak untuk bersolat. Semoga kita beroleh manfaat. Sebelum ni rakan saya berkongsikan kisah seorang ibu berjaya mendidik anaknya sekecil 3 tahun berupaya menghafal 30 juzuk alquran. Seronoknya jika beroleh kekuatan seperti ibu anak kecil itu. Teringat satu bacaan mengenai islamic parenting bila mana anak kita sudah pandai dan faham bertutur, ajarkan anak-anak kita kalimah2 allah dan ajarkan anak kita menyebut la illa ha illallah. Alhamdulillah Ahmad Umar sudah pandai. 

Muhammad dalam proses. Dia juga seperti Umar ketika kecil dulu. Meniru gaya Ummi dan Ayah bersolat dengan extremely sujud seperti orang mengangkat punggung untuk berlari pecut. Pernah saya ceritakan di layar maya ini. Namun besar harapan saya agar mereka menjadi anak-anak yang menegakkan solat. Insyaallah. kongsila pengalaman dan cara2 rakan blog mendidik anak solat. Insyaallah pasti menjadi ilmu yang besar manfaat untuk kita semua.

Ini dari catatan nota wardina saffiah di FBnya. Semoga kita beroleh semangant dan manfaat. 
Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu....

2 comments:

  1. betul zakiah, akak dah penah baca cerita wardina ni. memang kagum..insyaallah bila anak zakiah dah mula sekolah, dia akan pandai bersolat..setakat ni akak pun rasa senang dan terharu bila zarif dah pandai solat sendiri, alhamdulillah..mudah2an berterusan hendaknya..

    ReplyDelete
  2. zakiah pun dah baca lama dulu, tapi saja kongsi bersama sebab zakiah tulis pasal umar solat..

    alhamdulillah kak, sebab zarif senang nak bersolat.. sejuk hati akak. atleast senang nak mengajar dan teruskan didikan. lepas satu beban akak nak fikir kenapa anak takmau solat..insyaallah semoga berterusan hendaknya. amin..zarif pasti ibu kamu bangga dengan zarif..

    ni nak ajar dari kecik umar ni..biar dia minat..tengok anak2 orng yang leh hafal quran umur 3 tahun dan macam lagi..hebat mak ayah diorang..manalah diorang dapat kekuatan yang besar...masyaallah..

    ReplyDelete