Tuesday

49 juta!! Gila banyak???

BERBANGGALAH DENGAN KEKAYAAN DAN KEHEBATAN NEGARA KITA

KUALA LUMPUR, 27 Jun: Kerajaan membelanjakan hampir RM49 juta setahun untuk membiayai kos kediaman rasmi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Lebih tepat, sejumlah RM48,789,115.03 dibelanjakan termasuk kos sewa, kos baik pulih, bil elektrik dan bil air.

Perkara itu dimaklumkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz dalam jawapan bertulisnya terhadap soalan Siti Zailah Mohamad Yusof (PAS-Rantau Panjang).

Zailah dalam soalannya mahu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menyatakan jumlah kos tahunan yang terpaksa ditanggung kerajaan bagi membiayai kedua-dua rumah pemimpin negara itu bermula tahun 2006 hingga 2010.

Dalam perincian jawapan yang diberikan itu, Nazri menjelaskan kos sewa untuk dua kediaman rasmi itu adalah berjumlah RM32,972,115.55, kos baik pulih RM3,581,744.78, bil elektrik RM10,267,868.15 dan bil air RM1,967,386.55 untuk satu tahun.

Mengulas jawapan kerajaan itu, Zailah ketika ditemui di Parlimen hari ini berkata, rakyat perlu menilai bagaimana kehidupan pemimpin mereka dalam keadaan rakyat disuruh berjimat.

"Kita boleh tengok, rakyat disuruh berjimat, tapi pemimpin negara belanja kos rumah sahaja hampir RM50 juta setahun," katanya.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kalau tak dapat perangi kezaliman pemimpin didunia ini, TUNTUT saja diakhirat nanti.bukan senang nak jadi pemimpin. tapi depa senang ja nak guna 49 juta , 16K,..arghh cakap saja berapa amaunnya. Duit dan kekayaan berlegar dikalangan keturunan dan kroni.

Sedangkan Saidina umar lampu pun dia tutup bila tidak mengerjakan urusan negara, Pen pun ada dua untuk urusan negara dan peribadi..Pemimpin kita??? depa dok umah besar, ada rakyat papa kedana. depa pakai baju segak, ada rakyat pakai baju koyak..dan kita semakin tercengkam dengan banyak keperluan mendesak...

Dengan percaturan dan percakapan mereka terasa bagaikan diri ini hamba!!. mereka suka hati memperkotak katik diri kita sebab depa punya kuasa!! tak pa..tunggu saja akhirat nanti bila mana bukan sedikit persoalan dan tuntutan yang akan dibangkitkan....

Ya allah luaskan rezeki kami..kuatkan semngat kami. mudahkan urusan kami. Sesungguhnya kehidupan kami, kesenangan kami hanya dari nikmat dan rahmat kurniaanmu ya allah. bukan tertakluk pada mereka atau sesiapa saja. Ia milikmu yang mutlak...

1 comment: