Monday

Akhirnya ku temui cerita tentang Tha'labah

Saya sebenarnya sedang membuat pencarian tentang hal cinta kepada Allah saya dipertemukan dengan blog insaaniyyah.blogspot.com. Dan dalam carian itu saya dipertemukan lagi dengan cerita tentang seorang anak muda yang bernama Tha'labah yang belasan tahun usianya sangat cinta kepada Allah. 

Kali pertama saya mendengar cerita tentang Tha'labah ialah ketika ustaz (saya tidak ingat namanya) menceritanya dalam slot halaqah sentuhan kalbu. Dengan suasana sayu, semangat dan keajaiban dari penceritaan ustaz, air mata saya mengalir dengan kesayuan yang dalam. 

Saat itu saya merasakan hebatnya cinta tha'labah pada Allah dan Rasul. Dia sendiri takut dengan kesalahan sendiri yang memang dia tidak sengajakan. Dia betul-betul tidak sengaja kerana tabir itu TERbuka dan dia TERpandang wanita yang sedang mandi. Tapi ketidaksengajaan itu membuatkan Thaabah sangat takut Allah menghukumnya lantas malu untuk bertemu Kekasih Allah. 

Tha'labah tidak sengaja tapi takutnya Tha'labah hingga jatuh sakit dan meninggal. Hebat kan Tha'labah. Sedangkan kita, saya sendiri pun ada saja dosa setiap hari tapi hati ini tidakpun bergetar. Astagfirullah. 
Apatah lagi anak muda kini jika nak dibandingkan anak muda yang bernama Tha'labah ini, bukan saja tertengok orang mandi, bercumbuan di jalanan tidak lagi dirasakan dosa.

Saya selalu cakap kadangkala dengan turun naiknya iman ini, tatkala ini saya rasa jiwa saya harus dirawat. Kerana saya rasakan ibadah saya bagaikan hampas. Kosong........Sebab tu saya buat carian tentang menambah cinta kepada Allah. Ada satu-satu masa jiwa saya segar dan kemudiannya layu juga. Adakah saya lalai atau syaitan sedang berusaha keras mengagalkan semua jalan usaha. :(

Hayatilah kisah Tha'labah yang saya salin dari blog En Abdul Razak ini. Subhanallah. Mudah-mudahan menjadi peransang kepada semua..Insyaallah. 

Diriwayatkan oleh Abdullah bin Qudamah r.a. dalam kitabnya Kitaabut-Tawwabeen daripada Jabir bin Abdullah r.a. berkata: Ada seorang anak muda dari Kaum Ansar, yang bernama Tha'labah bin Abdur-Rahman menerima Islam ketika usianya begitu muda dan sejak itu sebahagian dari kehidupannya menjalankan tugas untuk Rasulullah s.a.w.

Suatu hari Rasulullah menyuruhnya untuk melaksanakan beberapa pekerjaan dan dalam perjalanannya ke Kota Madinah, ia melalui pintu sebuah rumah seorang Ansar dan dengan tidak sengaja pandangannya jatuh pada seorang wanita sedang mandi. Dia terus mengalih pandangnya dan berfikir Allah akan mendedahkan pada Rasulullah dari apa yang telah dia lakukan. Dengan perasaan yang amat bersalah dan kemunafikan dalam fikirannya, ia berlari keluar bandar dan berfikir bagaimana aku bisa dari para sahabat, salah satu yang dekat dengan Nabi, orang yang menjalankan tugas Rasulullah dan begitu mengerikan melihat aib orang!


Tha'labah sangat takut bahawa Allah akan mendedahkan kepada Rasulullah bukti kemunafikannya dan amat takut untuk bersua muka dengan Rasulullah. Lalu ia melarikan diri ke pergunungan antara Mekah dan Madinah. Hari berlalu dan Nabi terus bertanya kepada para sahabat yang lain jika mereka ada melihat Tha'labah. Namun semua jawapan menghampakannya.


Setelah 40 hari, Jibril a.s. datang kepada Rasulullah dan berkata, Allah Subhanahu wa Ta'ala mengucapkan Salam kepadamu dan mengatakan bahawa salah seorang daripada sahabatmu ada di pergunungan antara Mekah dan Madinah. Lalu Rasulullah menghantar Umar Ibn Al-Khattab dan Salman Al-Parsi r.a. untuk mencarinya. Mereka berdua mencarinya sehingga sampai ke pergunungan antara Mekah dan Madinah di mana di situ mereka berjumpa dengan berapa orang penggembala kambing. Sahabat berdua bertanya kepada mereka jika ada melihat seorang pemuda yang berciri-ciri Tha'labah. Pengembala itu berkata, "Sudah tentu kamu berdua sedang mencari seorang kanak-kanak yang sering menangis itu." Penggembala itu menggambarkan kanak-kanak itu sering datang dari pergunungan di malam hari menangis dan menangis, keadaan badannya amat letih dan kurus, kemudian kami memberinya susu untuk diminum. Lalu dia pergi semula ke gunung terus menangis dan menangis, kerap meminta keampunan dan taubat kepada Allah. Dari penerangan itu lalu sahabat berdua menunggu sehingga dia turun dan mengawasinya.


Ketika Tha'alabah turun dari gunung malam itu, sahabat berdua terus mendapatinya dan berkeras untuk membawanya kembali kepada Rasulullah tapi dia menolak dan bertanya samada Allah ada mengungkapkan ayat-ayat mengatakan bahawa ia munafik. (Bayangkan Taqwa anak ini dengan hanya dosa yang tidak sengaja dilakukan ia amat takut akan kemurkaan Allah Taala). Sahabat berdua mengatakan bahawa mereka tidak mempunyai pengetahuan tentang adanya ayat tersebut.


Tha'labah dibawa kembali ke Madinah dan ia begitu takut dan meminta kepada sahabat untuk tidak membawanya kepada Rasulullah kecuali ketika Baginda sedang bersolat. Ketika dia mendengar bacaan Rasulullah dalam solat, ia memberanikan diri datang dan berjemaah bersamanya. Usai solat Rasulullah bertanya kepada Umar dan Salman r.a. tentang Tha'labah r.a.. Dia dibawa ke hadapan Rasulullah, lalu ia bertanya kepadanya, "Mengapa kau lari dari saya?" Tha'labah berkata, "Saya melarikan diri kerana dosa-dosa saya." Rasulullah berkata, "Tidakkah pernah aku menceritakan tentang ayat yang menghapuskan semua dosa dan kesalahan?" Dia mengatakan, "Ya ada Rasulullah. Rasulullah memintanya untuk membaca Surah al-Baqarah ayat 201:

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Setelah itu Tha'labah jatuh sakit selama seminggu. Salman Al-Parsi r.a. datang kepada Rasulullah dan berkata Tha'labah berada di ambang kematian. Lantas Rasulullah berdiri dan pergi ke rumahnya. Setiba di rumahnya, Baginda mengangkat tubuh Tha'labah yang sangat lemah dan meletakkan kepala Tha'labah di pangkuannya. Dia berkata, "Wahai Nabi Allah, lepaskan kepalaku yang berdosa jauh darimu. Rasulullah menghiburnya sampai ia memberitahu Nabi Muhammad s.a.w., saya merasa seolah-olah semut yang berjalan antara dagingku dan tulang. Rasulullah mengatakan bahawa itu adalah tanda kematian dan waktunya telah tiba. Baginda bertanya apa yang anda ingin miliki? Dia mengatakan, pengampunan Tuhanku. Allah Subhanahu wa Ta'ala mengutus Jibril a.s. kepada Rasulullah dan berkata, "Tuhanmu mengatakan Salam kepadamu dan Dia mengatakan, jika hamba~Ku bertemu Aku dengan dosa sebesar bumi sekalipun, keampunan~Ku meliputi seluruh bumi."

Setelah Tha'labah meninggal, Rasulullah meminta sahabat-sahabat untuk memandi dan mengkafankannya. Setelah solat jenazah, dalam perjalanan ke kubur, Rasulullah terpaksa berjalan dengan jari-jari kakinya seolah-olah dia berada di tengah orang ramai. Ketika ia ditanya tentang hal ini, Rasulullah mengatakan dia amat payah untuk mencari tempat berpijak kerana terlalu ramai malaikat yang mengikuti usungan jenazah itu.


Itulah Taqwa seorang anak muda Ansar. RadhiyAllahu 'Anhum wa Radhu' Anh.


No comments:

Post a Comment