Sunday

Homemade Cup Cake Pisang

Kek adalah salah satu kegemaran Ahmad Umar. Harap Muhammad Ammar juga akan berkongsi minat yang sama..Erkk bolehkah ummi mempunyai harapan begini?? for time being takpalah kot Ummi berpositif macam ni. When the time has come I'll let Ahmad Umar dan Muhammad Ahmad membuat pilihan mereka sendiri. Do what ever good things you like as you can reach to the highest achievement.

Meh nak tunjuk saya yang amatur memasak kek pisang kukus yang simple ni. Saya jumpa di internet resepi ni. kemudian sebab terlampau teruja nak buat cupcake untuk family kami pi kedai Happy Bake di Batu Pahat untuk beli cup. Sebenarnya kalau masuk kedai happy bake tu memang gila dan rambang mata. Ada macam-macam bahan, dan peralatan membuat kek. Tang bahan tu, pilihla yang betul betul halal dan berlabel sebab kedai tu dipunyai oleh orang bukan islam. Tapi memang best ke kedai tu. Rasanya sekitar Batu Pahat dan Parit Raja belum ada lagi kedai yang seumpama. Yang paling best ada perlatan membuat sushi dan bekas-bekasnya. Happy Bake tu berdepan dengan pusat jualan nissan. sederet dengan ambank, HPA dll di batu pahat

Apapun Alhamdulillah kek menjadi..

 TADAA!!!!
Percubaan kukus dalam cup kertas. Basah ke Idak?? Nampaknya Idak. Tapi as ussual kena tutup dengan kain..
Umar ambil lagi

RESEPI

2 cwn gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
4 biji telur gred A
1 cwn pisang emas dilecek
3/4 cwn minyak masak
1 st esen banana
3/4cwn gula 
  1. Ayak gandum, soda dan baking
  2. Pukul telur sampai kembang (Takde mixer, saya pukul secara konvensional :p)
  3. Kemudian masukkan pisang lecek,gula, minyak. kacau lg sampai sebati
  4. Masukkan tepung gandum HPA sedikit demi sedikit. Sebatikan dan tambah esen pisang
  5. Kukus kek di atas api sederhana besar selama 15-20 minit
selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment