Monday

Second Baby is coming...Insyaallah

Pejam celik pejam celik Umar dan setahun sebulan dan seminggu. Dari hari 1 di dunia terkuek kuek dalam kain bedung sampai dah boleh buat aksi yang mendebarkan hati umi dan ayah, umar menggembirakan umi dan ayah setiap hari.

Adik (insyaallah) plak semakin aktif bergerak dan berpusing2 dalam "beg kasih sayang umi". Adik dah pun berusia 25 minggu 1 hari dalam kandungan umi. Hari ni umi pi check kat klinik. Alhamdulillah ummi sihat, adik pun sihat. Saja umi rahsiakan adik dari sesetengah orang sebab taknak bersedih bila orang tersebut cakap yang bukan2. Bila umi dah cakap adik dah 6 bulan, diorang terkejut sebab perut umi kecik. jadi diorang pun senyap je.tak masuk campur apa.pahamla agaknya maksud umi. Umi taknak menangis2 lagi sebab nanti jadi macam Abang Umar.PENYEDIH.

Syukurnya pada allah bila adik dikurnikan untuk umi (insyaallah). Masa mula2 adik hadir, umi dihujani beribu-ribu persoalan. Yang memusingkan hati dan fikiran adalah perkara tanggunjawab. Takutnya sekiranya umi terabaikan Abang Umar dan Adik. Risau yang sangat-sangat. Umi terperangkap dengan analogi kelahiran selang 2 tahun, penyusuan 2 tahun dan pembahagian kasih sayang seadilnya dan umi terlupa bahawa allah punya sebab kenapa allah hadirkan adik. Malah kiranya umi tak merancang memang allah dah takdirkan sekian tarikhnya adik akan hadir. (Tak sama ngan kes anak luar nikah ye).

Makin hari umi makin yakin dan ketakutan untuk membesarkan 2 anak kecil serentak semakin hilang. Umi yakin dengan kehadiran adik akan bertambahlah kegembiraan umi dan ayah. Malah adik dan Abang Umar akan jadi kawan yang akrab.

Apapun kerisauan umi, ini adalah tanggungjawab umi untuk cepat2 tune sikap dan jadual kerja rumah/opis untuk anak2 umi. Umi gembira bila adik bergerak dalam rahim umi dan Abang Umar akan tunjuk perut Umi bila Umi tanya mana adik.

Abang Umar dan keletahnya memang memenatkan. Yala, abang umar panjang meja, abang umar panjat kerusi, malah abang umar nak panjat gril..Paling terkejar2 bila abang umar kutip semut dan serangga masuk lam mulut dia..Allah, mau nak muntah umi sebab geli tapi Abang Umar rilek je..Umi tak sabar tunggu adik lahir. Ingat tau anak-anak umi, takpala kalau ada orang tak peduli, yang penting anak-anak umi dan umi bersatu sampai bila2.....

No comments:

Post a Comment