Monday

SuSHi LAGi

Ni kali ke berapa buat sushi entah la...
dah banyak kali dah buat..abang suka sangat makan...yang kali ni spesial sebab buat guna kaviar ngan solomon..huhu abis semuanya dibedal oleh aku dan abang...








Ni plak pizza ayam...takda oven jadi goreng ngan api yang sangat2 perlahan...hihi..shedap.....

Tuesday

Selamat hari ibu Mak



Bila menjelang saja hari ibu teringat kisah lucu masa nak sambut hari ibu..hari tu planning dah cukup bagus dah..

Saya dan adik-adik keluar beli barang dapur untk masak yang best2 malam tu. Siap beli kek lagi untuk mak..kemudian beli hadiah untuk mak. Kami plan untuk ciptakan kelainan malam tersebut.Masa ni Ayah dah takda. Pas Ayah takda mak sibuk ja dengan sekolah. Mula2 kami semua tak faham. setiap hari doa, agar mak balik rumah tepat kul 1.25. Lapar dan penat tunggu mak balik pukul 4 untuk lunch sama2..bg kami kalau makan dulu macam betray mak..huhu..mak tak suruh tunggu pun tapi kami rasa tak best kalau makan dulu sebelum mak. Sebab ayah dah didik makan mesti sama2...

Tapi mak tetap balik lambat. Lama2 kami faham..Mak nak hilangkan rasa rindu pada ayah..Tapi mak tak pernah abaikan kami semua. Pas Ayah takda, dialah mak dialah ayah.


Malam hari Ibu tu, kami beli satu bentuk love yang sederhana besar. beli stiker floresen untuk tampal disekeliling love tu dan untuk tampal tulisan mak i love you.

kami bertungkus lumus dari siang hari...kebetulan jugak mak kena pi skolah..jadi kami agak memang suprise.

malam tu plak mak sibuk dok dalam bilik. dok buat kerja skolah.lagila memudahkan kerja kami untuk lekatkan stiker2 tu..sekali dah siap hidang dan tampal stiker kami kluarkan kek dan pasang lilin la...pastu semua orng get ready nak suprise kan mak..

Saya tutup lampu...kira-kira cam blackout la...sekali dah tutup lampu, uddin tetiba ja menjerit2 dan menangis...

" kakak buat apa ni adik takut...adik takut.."

masa tu uddin baru darjah 3 4 la kot..silap tak bagi tau uddin yang aku nak tutup lampu.
bila dengar uddin teriak macam tu apa lagi mak pun keluar la dengan garangnya...dia marah la...dia ingat kami semua buat perangai dan bergaduh..

mak bising lah.....

dah macam tu mana sempat nak tunjuk floresent2 tu semua..mak dah pergi on kan main switch tu....

hihi semua sedih la...syikin dan uddin dan nangis2..saya plak hot la sebab uddin spoil pastu mak lak marah2..semua orang masuk bilik....

sebab dah plan malam tu nak romantik2 ngan mak..saya ngan adik2 semua kluar la..mak lak pujuk ajak makan...

huhu.....

kami pun switch off balik current semata-mata nak tunjuk mak floresent2 tu.."mak i love u"

hihi....mak memang suprise....

Arwah ayah lagi pandai suprise..Ada satu kali hari ibu masa aku form 5, kami cakap ngan ayah,

" Ayah jom belikan kek kat mak"

pastu ayah cakap

"buat apa nat beli kek kat mak..tak yah la beli2" mula2 sedih la gak..

sekali petang ayah bawak balik lauk dia siap belikan kek untuk mak..ayah siap suh sembunyi2 jangan sampai mak nampak."

Adoi yaii mak, kami semua merindui mak.....

rindunya kat mak...dulu kalau hari ibu, saya sempat nak plan dan sambut best2 untuk mak...
rindunya...sekarang jauh, cuma dapat ucap dan doa saja..adiklah dirumah plan hari ibu untuk mak...